Æblefest i køkkenet

Det er sæson for æbler og der er masser af retter og desserter at lave med dem. Her giver vi dig nogle gode bud på lækre retter, tilbehør og desserter du kan lave.

Små velkomst-tapas
Den ene er et lille stykke ristet rugbrød, hvorpå vi har kommet lidt svampepate, en lille skefuld æblekompot pyntet med et par blade rød basilikum. Den næste er et stykke ristet flute med en lille skive frisk gedeost, granatæble og en skive frisk æble dryppet med citron pyntet med skovsyre. Den sidste tapas er en skive æble med et lille stykke røget laks med creme rørt af peberrod og flødeskum. Herpå et lille drys af frisk timian.


Mørbradgryde - til 8 personer
2 svinemørbrad, 3 løg, 1 spsk sød paprika, 1 spsk røget paprika, 1 bouillonterning, 100 g bacontern, salt og peber, 500 g champignon, 2½ dl fløde 38%, 100 g hakkede hasselnødder, 10 knuste enebær, 2 store æbler, olie til stegning.

Skær mørbraden i tynde skiver og steg dem på en varm pande. Rist bacon sprødt. Hak løg og steg dem med. Tilsæt alle krydderierne. Tilsæt fløde og lad retten simre 5 minutter. Kom æbletern i til sidst og lad dem simre med yderligere 5 minutter. I en anden pande ristes de rensede og snittede champignon. Pynt med hakkede nødder og ristede champignon lige inden servering.

Hvidkåls- og æbleråkostsalat
6 mellemstore æbler, 1 lille hvidkål, ½ dl citronsaft, ½ dl sukker, ½ dl piskefløde.

Riv hvidkål og æbler på et rivejern. Bland citron, sukker og fløde til en dressing og bland det med kål og æbler. Pynt eventuelt med et grønt drys, hvis du har.

Bulgursalat
200 g bulgur, 200 g hvedekerner, 200 g speltkerner, 2 håndfulde frisk grønkål, 2 røde æbler, 1 spsk citronsaft, 100 g hakkede hasselnødder, 100 g fetaost, 3 spsk olie, 1 spsk æbleeddike, 1 spsk honning, salt og peber.

Tilbered kærnerne efter anvisningen på pakkerne. Lad dem køle helt af. Rens og hak grønkålen. Snit æblerne og dryp dem med lidt citronsaft. Ryst en dressing af olie, eddike og honning og hæld over dem. Bland kerner, kål, æbler, nødder og feta lige inden serveringen.

Makronæblekage
Til denne skønne kage skal du bruge 2 æbler i små tern, 250 g smør, 250 g sukker, 4 æggeblommer, 250 g hvedemel, 1 tsk bagepulver til selve dejen. Til toppen skal du bruge de 4 æggehvider, 500 g flormelis, 20 tvebakker og lidt mandelessens.

Rør smør og sukker til dejen hvidt. Tilsæt æggeblommerne og til sidst melet. Fordel æblestykkerne i et ildfast fad, hvor du hælder dejen ud over. Til toppen skal du piske æggehviderne helt stive og derefter vende flormelis i sammen med knuste tvebakker. Smag til med mandelessens, inden massen kommes oven på dejen. Bag kagen ved 175 grader i cirka 45 minutter.

Æblesuppe (dessert)
En god gammel dansk klassiker er denne ret, som der nok ikke er mange, der kender efterhånden. Det er dog en dessert, du ikke skal gå glip af. Server den gerne lun med flødeskum til. Du skal bruge 1 kg æbler, 1 usprøjtet citron, 8 dl vand, 1 kanelstang, 1 vanillestang, 200 g sukker, 2 dl piskefløde.

Skræl æblerne og skær dem i små stykker. Riv citronskallen. Kog æblerne med vand, citronskal, kanelstang og en flækket vanillestang. Kog i cirka 20 minutter. Tag kanel og vanillestangen op. Blend suppen, kog den op med sukkeret og smag eventuelt til med lidt saft fra citronen. Pisk fløden og server hver portion med en skive frisk æble og en lille klat flødeskum.

Æblechips
2 sure æbler, lidt kanel og lidt kokosolie. Stik kernehusene ud af æblerne, skær dem i skiver og fordel dem på en bageplade med bagepapir. Du kan bage dem, som de er eller pensle med lidt kokosolie og drysse med lidt kanel. Bages ved 120 grader i 1½ time, indtil de er sprøde.

Grov Æblemarmelade med ingefær
1 kg syrlige æbler, 1 tsk reven, frisk ingefær, 1 dl vand, ½ kg sukker, lidt Atamon eller spiritus.

Skræl og udkern æblerne og skær dem i tern. Skræl og skær ingefær i tynde strimler. Lad det hele småkoge sammen med vandet i cirka 30 minutter. Tag gryden af og skum marmeladen. Tilsæt ½ tsk. Atamon eller spiritus. Hældes på glas, som lukkes med det samme.

Æblegele
3 kg. paradisæbler, 1 l vand, 1 kg sukker pr. liter siet saft, kornene af 1 stang vanille.

Æblerne skylles, skæres igennem nogle gange og kommes i en gryde sammen med vandet. Kog under låg i 20 minutter, hvorefter det sies gennem en gelepose. Mål, hvor meget saft der er, og kom sukker og vanillekorn i saften. Bring i kog. Lad den koge et par minutter, hvor du ikke rører i den undervejs. Tag derefter gryden af og lad den stå. Du skal endelig ikke skumme endnu, så bliver geleen uklar. Efter 10-15 min, kan du nemt trække alt skummet af på én gang. Geleen hældes på glas, stillet koldt, og tilbindes først når den er stiv.

Æblesaft
1 kg æbler, 1 l vand, 2 dl muscovadosukker, 2 økologiske citroner. 2 stk hel kanel.

Rens æblerne, skræl dem og skær dem i mindre stykker. Kernehuset kan godt blive. Riv citronskallen fint. Kom vand, sukker, æbler, kanel, og citron i en gryde og lad det simre i 15 minutter. Lad det køle lidt af, før det sigtes igennem en si og eventuelt også igennem et klæde, hvis du ønsker en renere saft. Æbleresterne kan bruges til mos eller kompot.

Velbekomme!

Forrige
Forrige

Squash muffins

Næste
Næste

Grillede grøntsager (ratatouille)