Rabarber trifli
En virkelig nem og lækker dessert, som bare smager af sommer. Skal du høste dine egen rabarber er det ved at være tid til at plante dem nu i marts.
Rabarber Trifli
500 g rabarber
ca. 300 g sukker
1 stang vanilje
25-30 makroner
¼ l fløde
Rens rabarberstilkene og snit dem i 1-2 cm stykker. Kom dem i en gryde, tilsæt sukker og vaniljestangen. Kog grøden under svag varme, til rabarberne er møre. Lad grøden køle af og tag vaniljestangen op. Pisk fløden til skum. Anret grøden lagvis i en skål med knuste makroner. Pynt med flødeskum og eventuelt små syrenblomster, som er spiselige. Det smager også himmelsk at lave trifli af lige dele rabarbergrød og jordbærgrød.
Tip.
Høster du flere rabarber, en du kan nå at bruge. Så vask, skær dem i passende stykker og frys dem i poser. Trifli kan sagtens laves året rundt og også af frosne rabarber. Det er skønt at have lidt sommer på frost, når den kolde vinter kommer.
Dyrkning af rabarber.
Rabarber er utrolig nemme at dyrke. Når man en gang har planten, passer den stort set sig selv. Har du ikke rabarber i haven allerede, er der flere måder at anskaffe dig planten på. Du kan købe en eller flere på landets planteskoler, eller du kan tage et kig på naboers eller venners rabarbarbede. Især hvis der er gode, sunde og velsmagende sorter – og ejeren er villig til at dele sine rabarber.
Ofte trænger gamle rabarber til at blive delt og plantet om. Plant rabarber et fast sted i køkkenhaven eller i frugthaven. Det kan f.eks. være i et bed, hvor der i forvejen er plantet alle de flerårige planter. Det kan være asparges, ruccola, krydderurter, roser og lægeplanter. Plantes rabarber lyst og i læ, kan man være næsten sikker på at holde dem fri for både sygdomme og skadedyr. Sørg for en god muldrig og næringsholdig jord, ved at forbedre jorden omhyggeligt med kompost eller hestemøg, inden planterne sættes i jorden. Sørg også for at jorden er renset for flerårigt ukrudt, da dine rabarberplanter jo skal stå samme sted de næste mange år. Hver plante fylder ca. 1 kvadratmeter. 1-2 planter er rigeligt til en familie. Deling af rabarber skal ske sent på efteråret eller meget tidlig forår, allerede i februar eller marts. Del planten med en spade, der skal være mindst 1 knop tilbage på hver plante og de skal i jorden med det samme. Den første sæson skal planten have ro, men allerede året efter kan man høste moderat. Del aldrig rabarber mere end hvert 5 år.
En lang høst
Rabarber har en lang høstperiode. Den starter allerede i april, hvor man kan høste det første lille bundt rabarber. Sæsonen fortsætter til hen omkring Sankt Hans. I sommerperioden skal planten have fred til at forny sig. Hen på sensommeren kan der høstes en eller to gange mere. Høst aldrig mere end ¼ af plantens stængler ad gangen. Af en god veletableret plante, kan der høstes 4-5 kg rabarber på en sæson. Du høster ved simpelthen at tage fat i en stilk tæt ved roden og trække til. Så smutter den ud af sin sokkel. Skær bladene af og smid dem på komposten. De unge stilke er de mest lækre, men også ældre og tykke stilke kan anvendes. De skal blot snittes finere. Vil du ikke bruge dem til desserter eller syltetøj, er de fine til at koge saft af.
Fakta om Rabarber:
Højde: 120-150 cm
Diameter: Ca. 100 cm afhængig af sorten
Høst: April-juni og igen fra august
Blomsterfarve: Cremefarvet
Blomstring: Juni
Jordbund: Muldrig og næringsholdig
Placering: Lyst og i læ
Formering: Bedst ved deling.