Mad med øl

Øl kan i høj grad bidrage til en spændende, gastronomisk oplevelse. Det er en rigtig god smagsgiver og ”krydderi”, og f.eks. i pandekager og andet bagværk giver øl en rigtig lækker sprødhed og karamelagtig smag. Alkoholen i øl nedbryder vævet i kød og er derfor yderst velegnet til at gøre kødet hurtigere mørt. Samtidig tilfører øllet en fyldighed til retten. Øl i mad har været kendt i det danske køkken i mange år.

Ølben til 4 personer
12 revelsben i skiver
½ l bouillon
½ flaske porter
1 grofthakket løg
5 hele peberkorn
2 laurbærblade
2 timiankviste
Salt

Bland alle ingredienserne i en stor gryde og tilsæt benene. Lad det hele koge under låg i ca. 1 time til benene er godt møre. De kan sagtens tåle at stå og trække lage til dagen efter. Afdryp benene godt og grill dem på en bagerist i ovnen, til de er brune og sprøde.

Serveres med kartoffelbåde vendt i lidt olie og timian samt en god coleslaw.

Mørbradgryde med øl til 4 personer.
3 svinemørbrad, ca. 1 kg
2 spsk olivenolie
2 tsk kanel
1 spsk salt
4 dl mørk øl
1 spsk brun farin
3 kviste timian
4 dl bouillon
1 rød peber
1 stort rødløg
150 g østershatte
150 g små champignons

Afpuds de 3 svinemørbrade og skær dem i store tern. Brun dem i olien og tilsæt kanel, salt og timian. Rør til kanelen har fordelt sig. Tilsæt øl, bouillon, brun farin, rødløg i kvarte og grove stykker rød peber. Lad retten småsimre i ca. 30 min. Tilsæt svampene. Lad dem koge med i nogle minutter. Serveres med kartoffelmos tilsat lidt frisk, klippet persille.

Ølkage
2 hvidtøl
750 g brun farin
750 g mel
2½ tsk. natron
2 spsk. kanel
1 spsk. ingefær
1 spsk. stødt nellike

Øl og brun farin piskes sammen. Krydderier samt natron blandes i melet og det tilsættes. Bages i smurte forme i ca. 1 time ved 150 grader. Opskriften passer til 2 sandkageforme. Serveres med koldt smør, der smøres på skiverne.

Pandekager
3 æg
2 dl hvedemel
2 tsk. sukker
1 knsp salt
1½ dl mælk
1½ dl øl

Pisk æg sammen med mel, sukker og salt. Tilsæt herefter mælk og øl. Pisk dejen til en jævn masse. Lad dejen hvile 1 time i køleskab. Herefter piskes dejen igennem, og pandekagerne bages på en pande med lidt smør. Der bliver ca. 12 tynde pandekager af dejen.

Forrige
Forrige

Citronkage med friske efterårsbær

Næste
Næste

Hjemmelavede grissini sticks