Mad med øl
Øl kan i høj grad bidrage til en spændende, gastronomisk oplevelse. Det er en rigtig god smagsgiver og ”krydderi”, og f.eks. i pandekager og andet bagværk giver øl en rigtig lækker sprødhed og karamelagtig smag. Alkoholen i øl nedbryder vævet i kød og er derfor yderst velegnet til at gøre kødet hurtigere mørt. Samtidig tilfører øllet en fyldighed til retten. Øl i mad har været kendt i det danske køkken i mange år.
Ølben til 4 personer
12 revelsben i skiver
½ l bouillon
½ flaske porter
1 grofthakket løg
5 hele peberkorn
2 laurbærblade
2 timiankviste
Salt
Bland alle ingredienserne i en stor gryde og tilsæt benene. Lad det hele koge under låg i ca. 1 time til benene er godt møre. De kan sagtens tåle at stå og trække lage til dagen efter. Afdryp benene godt og grill dem på en bagerist i ovnen, til de er brune og sprøde.
Serveres med kartoffelbåde vendt i lidt olie og timian samt en god coleslaw.
Mørbradgryde med øl til 4 personer.
3 svinemørbrad, ca. 1 kg
2 spsk olivenolie
2 tsk kanel
1 spsk salt
4 dl mørk øl
1 spsk brun farin
3 kviste timian
4 dl bouillon
1 rød peber
1 stort rødløg
150 g østershatte
150 g små champignons
Afpuds de 3 svinemørbrade og skær dem i store tern. Brun dem i olien og tilsæt kanel, salt og timian. Rør til kanelen har fordelt sig. Tilsæt øl, bouillon, brun farin, rødløg i kvarte og grove stykker rød peber. Lad retten småsimre i ca. 30 min. Tilsæt svampene. Lad dem koge med i nogle minutter. Serveres med kartoffelmos tilsat lidt frisk, klippet persille.
Ølkage
2 hvidtøl
750 g brun farin
750 g mel
2½ tsk. natron
2 spsk. kanel
1 spsk. ingefær
1 spsk. stødt nellike
Øl og brun farin piskes sammen. Krydderier samt natron blandes i melet og det tilsættes. Bages i smurte forme i ca. 1 time ved 150 grader. Opskriften passer til 2 sandkageforme. Serveres med koldt smør, der smøres på skiverne.
Pandekager
3 æg
2 dl hvedemel
2 tsk. sukker
1 knsp salt
1½ dl mælk
1½ dl øl
Pisk æg sammen med mel, sukker og salt. Tilsæt herefter mælk og øl. Pisk dejen til en jævn masse. Lad dejen hvile 1 time i køleskab. Herefter piskes dejen igennem, og pandekagerne bages på en pande med lidt smør. Der bliver ca. 12 tynde pandekager af dejen.