Lækkerier af artiskokker

Grøntsagen som mange forbinder rigtig meget med Frankrig og fransk kogekunst er artiskokken. Den dyrkes rigtig meget i hele middelhavsområdet, men kan dog også dyrkes under beskyttede forhold på vores breddegrader. Få her lækre opskrifter med artiskokker, eller brug den enormt dekorative grøntsag som bordpynt.

ARTISKOK A´LA TAPAS
Til hver person:
3 – 4 artiskokhjerter, lidt parmesanflager, 5 skiver parmaskinke, kapers på stilk, olie og salt.


Anret det hele dekorativt på et par salatblade og server et godt stykke brød og et glas vin til.

ARTISKOK PIZZA
25g gær, 1 dl vand, ½ tsk groft salt, 1 spsk vindruekerneolie, 3 dl mel, 2 spsk tomatpure, 1 dåse artiskokhjerter, lidt oliven, reven ost, rosmarinkviste.

Rør gæren ud i lunkent vand. Tilsæt salt, olie og mel. Slå dejen godt sammen. Tag den ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Rul dejen ud til en rund bund i passende størrelse. Smør lidt tomatpure på og derefter reven ost, artiskokhjerter i skiver og oliven i skiver. Drys med lidt rosmarinkviste. Bag pizzaen i ovnen i 15 minutter ved 250 grader.

GRATINEREDE ARTISKOKKER
5-6 artiskokker, 2 spsk rasp, 1 spsk olivenolie, 1 spsk revet parmesan, ½ løg, bredbladet persille, salt, 1 citron.

Skær artiskokhjerterne ud og tag stokkene fra. Artiskokhjerterne deles i fire dele, og stokkene skrælles og skæres i tynde skiver. Husk at dyppe hænder, kniven og artiskokkerne i citronvand, når du skærer dem. Ellers bliver de brune. Kog artiskokkerne møre i saltet vand i cirka 5 minutter. Hak løg og persille fint. Lav en blanding af rasp, olie, revet parmesan, løg og persille. Kom artiskokkerne i et ildfast fad og kom et lag af osteblandingen oven på dem. Lad dem gratinere midt i en forvarmet ovn ved 180 grader, til gratineringen er sprød og gylden, og server straks.

ARTISKOKCREME
1 dåse artiskokhjerter, 2 fed hvidløg, ½ dl olie, lidt citronsaft, salt og friskkværnet sort peber, soltørrede tomater.

Lad artiskokhjerterne dryppe af. Hak dem med de pillede hvidløgsfed og olie med en stavblender, i en foodprocessor eller i en minihakker. Smag til med citronsaft, salt og peber. Skær tomaterne i fine tern og tilsæt dem. Serveres med et stykke godt brød.

Velbekomme!

Forrige
Forrige

Brombærlykke

Næste
Næste

Cheese Cake med bær