Brombærlykke
Gå på jagt efter vilde brombær i naturen. Det er nu og i de kommende uger, at bærrene bliver modne. Det er dog ikke altid så behageligt at samle bærrene, da de har mange torne. Suppler med et par bakker brombær købt på marked eller ved en landevejsbod, hvis du skulle være så heldig. Klip en hel gren med bær på, og tag den med hjem. De er så dekorative i en vild buket sammen med hyldebær og grøftekantens skærmblomster.
BROMBÆR MARMELADE
500 g brombær, 500 g sukker, 1 spsk citronsaft, eventuelt lidt atamon.
Brombærrene renses og kommes i en gryde sammen med sukkeret. Lad dem koge i 5 minutter. Kom citronsaft i til sidst. Hæld marmeladen på skoldede syltetøjsglas. Hvis du tilsætter lidt atamon, kan marmeladen holde meget længe.
FRAGILITE BROMBÆRKAGE
Til marengsmassen: 200 g marcipan, 200 g æggehvider, 300 g sukker.
Til cremen: 3 dl fløde, kornene fra en stang vanille, 2 spsk sukker, 200 g friske brombær.
Rør marcipanen godt sammen med lidt af æggehviden. Pisk de resterende æggehvider sammen med sukkeret til det bliver tykt og hvidt. Vend marcipanmassen i marengsen. Beklæd en bradepande med bagepapir og fordel massen derpå. Bag bunden i cirka 15 minutter ved 180°. Tag bunden ud og køl den af. Vend den over på et andet stykke bagepapir. Flæk vanillestangen og mas kornene ud i sukkeret. Pisk fløden sammen med vanillesukker og vend bærrene i. Fordel cremen på bunden og rul forsigtigt kagen sammen, så marengsen omringer dejen.
BROMBÆR SIRUP
300 g helt modne brombær, 300 g sukker, saften fra 1 citron.
Kog brombær, sukker og citronsaft i 10 minutter. Afdryp saften i et klæde natten over. Hæld siruppen på et rent skoldet glas, og luk til. Opbevares i køleskab. Er helt fantastisk til desserter og kager.
HJEMMELAVET BROMBÆRLIKØR
Denne likør er noget af det nemmeste du kan lave og så er den helt fantastisk. Vent så længe som muligt med at plukke brombærrene, jo mere smag har de. Skyl dem forsigtigt for urenheder og hæld masser af sukker over de friske bær. Fyld op med whisky. Lad hele herligheden stå i to måneder, inden den sies og kommes på flaske.
BROMBÆRTÆRTE
Til tærten: 85 g blødt smør, 50 g hvedemel, 50 g groft hvedemel, 30 g flormelis, 1 æggeblomme, 100 g mørk chokolade.
Til cremen: 250 g mascarpone eller anden flødeost, 2 dl fløde, 1 vanillestang, 3 spsk flormelis.
Bland smør, mel og flormelis sammen. Tilsæt æggeblommen og saml dejen. Smør en tærteform med lidt smør. Rul dejen ud og beklæd formen eller tryk dejen ud i formen. Bag tærtebunden ved cirka 200° i cirka 10 minutter. Riv chokoladen og fordel den over den varme bund, så den smelter. Stil bunden til afkøling i køleskabet. Skrab kornene ud af vanillestangen og bland dem med flormelis. Kom mascarpone og fløde i og pisk det op. Fyld cremen på den kolde tærtebund og fordel med masser af friske bær.
Velbekomme!