Gode, gammeldags retter med kål

Tiden er lige nu til at høste kål. Måske du endda selv har en urtehave med en masse grøntsager. Kål er oplagt at bruge i nostalgiske retter fra mormors tid. Du får her opskrifterne på gode gamle retter som kåldolmere, grønlangkål og hjemmelavet rødkål til frikadellerne. Måske retter du ikke er bekendt med overhovedet, eller måske du har en masse minder om dem fra din barndom. Alle opskrifter er til 4 personer. Se hvor alle grøntsagerne kom fra her og bliv inspireret og beriget med det fineste lysthus med den tilhørende urtehave.

Kåldolmere med bønner
Fars: 500 g hakket svinekød, 1 stort løg, 1 æg, 5 spsk mel, 2 dl mælk, 2 tsk salt, 1 tsk peber.
Andet: 8 blade savoykål, 25 g smør, 1 boullionterning, 3 dl vand.

Kom de 8 savoykålblade i kogende letsaltet vand i 3 minutter. Tag dem op og kom dem straks i iskoldt vand. Med et rent viskestykke duppes de tørre og stokken skæres fra. Bred kålbladene ud på et spækbræt og fordel den rørte fars på midten af hvert blad. Pak kålen om farsen og bind pakkerne med en kødsnor, eller læg pakkerne med lukningen nedad i en sauterpande eller gryde. Smelt smørret i en gryde. Brun dolmerne på begge sider. Tilsæt vand og boullionterning. Kom låg på gryden og lad det hele simre ved svag varme i 20-30 minutter. Hertil svøbte bønner: 1 pakke sliced bacon, 24 friske bønner. Tag 3-4 bønner og svøb bacon omkring. Kom dem på en bageplade på et stykke bagepapir og rist dem i en 220 grader varm ovn, til baconen er sprød.

Grønlangkål
750 g friske, røde grønkålsblade, 5 spsk mel, 1½ dl af kogevandet, 1½ dl mælk og 1½ dl fløde, 35 g smør, salt, peber og sukker.

Fjern de groveste ribber på grønkålen. Kog dem 10 minutter i letsaltet vand. Tag dem op i en si og tryk vandet af. Hak kålen fint eller gennem en kødhakker. Pisk mel og smør sammen i en gryde til en opbagning. Kom kogevand,mælk og fløde i, til den har en passende konsistens. Skru ned for varmen og tilsæt kålen. Varm den igennem og smag til med salt, peber og sukker. Kålen bliver grøn når den tilberedes.

Glaseret skinke
800 g skinke, 1½ spsk dijonsennep, 3 spsk brun farin, 1 tsk lakridspulver.

Kog skinken i letsaltet vand så den lige er dækket. Skinken skal koge under låg i 30 minutter eller til 65 grader. Lad den stå og trække i yderligere 25 minutter i kogevandet under låg. Bland imens sennep, lakrids og farin. Tænd ovnen på 200° C. Fjern nettet fra skinken, og smør den hele vejen rundt med sennep/farin-blandingen. Sæt den i ovnen i et fad eller på en rist med en bradepande under og lad den hygge sig i den varme ovn i 5-10 minutter.

Brunede kartofler
100 g sukker, 35 g smør, 1 kg pillede og afkølede kartofler.

Fordel sukkeret i et jævnt lag i en kold pande. Lad sukkeret smelte uden omrøring ved svag varme, ellers klumper sukkeret sammen. Tilsæt smør og skru op til kraftig varme. Kom kartoflerne på den varme pande. Brun dem ved medium varme i 15 minutter. Vend dem 2-3 gange.

Grov rødkål
500 g rødkål, 4 friske figner, ½ dl portvin, 2 store appelsiner, 1 spsk rørsukker.

Rødkålen snittes, gerne lidt groft. Fignerne skæres i mindre stykker og kommes i. Hæld portvin, sukker og appelsinsaft henover. Det hele koges, til rødkålen er mør.

Frikadeller
Fars: 500 g hakket svinekød, 1 løg, 1 æg, 5 spsk mel, 2 dl mælk, salt og peber.

Alle ingredienserne røres med en håndmikser i 2-3 minutter, eller til det er godt blandet. Lad frikadellefarsen hvile i mindst 30 minutter og gerne op til 2 timer på køl. Frikadellerne formes og steges på panden i margarine, til de er gennemstegte. Det tager cirka 10 -15 minutter.

Velbekomme!

Forrige
Forrige

Hjemmelavede grissini sticks

Næste
Næste

Squash muffins