2 slags fastelavnsboller

Der er næsten altid en god undskyldning for at lave fastelavnsboller. Den ene opskrift er lavet med vandbakkelses dej. Den er super nem, når først du lige får taget på at lave vandbakkelserne. Det tog mig lidt tid. Indtil jeg fandt ud af at det handle rom at den skal være temmelig tyk, dejen. Fyldet kan jo varieres i det uendelige. Til dem du ser på billedet er der lavet en lækker flødeskum, der er rørt med Nutella og friske bær. De smager også virkelig godt med marmelade eller kompot, vaniljecreme og flødeskum.

Den anden er en helt almindelige gammeldags fastelavnsbolle med cremefyld. Den går man heller aldrig galt i byen med.

Vandbakkelses dej:

2,5 deciliter vand
125 gram smør
125 gram hvedemel
3 store æg

Fyld

2,5 dl piskefløde
2 spsk Nutella
Friske blåbær

Flormelis til pynt.

Lav først vandbakkelserne. Kom vand og smør i en kasserolle og kog det op. Tilsæt melet og pisk kraftigt. Evt. men en håndmikser. Til dejen er helt glat. Lad den hvile/køle, gerne 10 minutter inden du pisker æggene i , et af gangen. Den skal være meget tyk. Kom med to skeer, en god spiseskefuld af dejen, på en bradepande med bagepapir. Lav lidt afstand imellem, da de jo hæver. Bag dem ved 200 grader, uden varmluft i cirka 30 minutter, til de er gyldne. Luke ikke lågen op undervejs.

Pisk fløden og tilsæt Nutella til en glat creme. Skær vandbakkelserne over og kom en skefuld fyld i hver vandbakkelse. Sammen med nogle bær. Drys flormelis over, ved at putte det i en si, og sigt den over.

Gammeldags fastelavnsboller

Dej:

½ liter mælk
50 g gær
100 g sukker
½ tsk. salt
1 æg
250 g smør
950 g mel

Creme:

Hvis det skal være nemt bruger jeg er pulvercreme. Men du kan også hurtigt lave en creme selv.

1 vaniliestang, kornene derfra
3½ dl sødmælk
4 æggeblommer
100 g sukker
30 g Maizena

æg til pensling
Flourmelis til pynt

Jeg laver altid gærdej på røremaskinen. Lun mælken og smuldr gæren ud i det. Tilsæt sukker, salt og æg og pisk inden du tilsætter smør og pisker igen. tilsæt melet lidt af gangen og pisk dejen godt igennem. Sæt den til hævning i 45 minutter, til en time.  Lav imens cremen. Bring mælken i kog med vaniljekornene. Pisk blommer og sukker sammen og tilsæt maizena. Tilsæt til mælken lidt af gange og pisk hele tiden. Kog den op et par minutter, stadig mens du pisker godt. Lad den køle af. Del gærdejen i to, og rul den tyndt ud. Skær dejen ud i firkanter. Læg en skefuld creme på midten af hver. Fold enderne ind over og sørg for at der er lukket helt af. Vend dem rundt og læg med samlingen på bagepapiret. Der bliver til to plader med boller af denne portion. Lad dem efterhæve endnu 45 minutter på et lunt sted. Gerne med et fugtig viskestykke over. Pensles med æg, inden bagningen. Bages en plade af gangen, ved 200 grader i almindelig ovn i cirka 15 minutter til de er let gyldne. Lad dem køle helt af. Rør en tyk glasur af vand og flormelis og pynt med. Kan pyntes yderligere med sukkerpynt.

Forrige
Forrige

Hindbærsnitter

Næste
Næste

Knækbrød