Aspargestid

Endelig er det aspargestid! En af forsommerens store delikatesser. Asparges er faktisk en af de ældste urter man kender. Helt tilbage i oldtiden var den kendt som en stor delikatesse. De er fremme i butikkerne lige nu. Dyrker du dem i haven må du have tålmodighed lidt endnu.

 Det er fantastisk at opleve de små hoveder komme piblende op af jorden. Og så er der bare noget helt særligt over, at kunne høste sine egne asparges og spise dem helt friske… Efter vores mening skal asparges være helt friske. Allerhelst fra egen have. Har du ikke mod på at dyrke dem selv, er de dog nemme at få fat i hos grønthandleren her i maj måned. Her får du en et par dejlige opskrifter med friske asparges. Let og lækkert sommermad, lige til at gå ombord i. Du kan også lave denne Asparges med Sauce Mousseline  tilføj lidt friske stenbiderrogn og du har en himmelsk ret. Stjerneskud er nu heller ikke at kimse ad, og den frisk e salat er virkelig god som frokostret eller tilbehør til en tærte eller kød på grillen. Velbekomme 


 

Stjerneskud med Friske, Dampede Asparges, Til 4 personer

 8 små Fiskefileter (efter eget valg)
Rugmel
Olie eller smør til stegning
4 skiver Groft Franskbrød
1 god håndfuld Friske Rejer (eventuelt andre skaldyr)
Lidt Dild
To håndfulde Friske, slanke Asparges

Dressing:

½ dl god Mayonnaise
½ dl Creme Fraiche (9 %)
2 spsk god Ketchup
Lidt fintrevet Rødløg
½ tsk Citronsaft
Salt og Peber

Rør dressingen sammen, smag den til og stil den køligt. Sæt en gryde over med en anelse vand tilsat salt. Rul fire af fiskefileterne og damp dem let, til de har skiftet farve. Tag dem op og lad dem køle af. Vend de sidste 4 fileter i rugmel og steg dem i olien eller smørret på en varm pande. Lad dem køle lidt af. Damp aspargesene let og lad dem køle af. Rist brødet og anret på 4 tallerkener. Først et stykke brød, der dækkes med asparges. Én stegt fisk og en kogt fisk på hver. Pynt med dressing, rejer og dild. Server ekstra dressing til.

 Salat med Friske Asparges, Til 4 personer.

 2 håndfulde frisk, sprød salat, evt. spinat
2 gode håndfulde  friske asparges
Cirka 50 - 100 g Gedeost
100 g Friske Hindbær
Et par spiseskefulde ristede, saltede græskarkerner

Skyl salaten og spinaten godt og slyng den eller dup den godt af. Skyl og knæk aspargesene. Skær gedeosten i meget tynde skiver eller brug en kartoffelskræller til at lave skiver. Skyl hindbærrene grundigt. Anret det hele på et smukt fad og drys med græskarkerner. 

Tilberedning af Asparges:

Friske asparges kan både spises rå, kogte eller let tilberedt, så de bevarer sprødheden. Knæk altid aspargesen ved at tage fat i hoved og bund. Lad den knække hvor den vil. Brug kun den del hvor hovedet sidder. Det er den sprøde del. Kog eventuelt den andel del og brug kogevandet, inden du kasserer resten.

 

 

Dyrkning af Asparges:

Grønne asparges er nemme at dyrke. Det eneste ”problem” er at der går 2 til 3 år, inden du kan høste dem. Det er nok en af de væsentligste årsager til, at de fleste af os vælger den fra, når vi skal plante køkkenhaven til. Det er rigtig ærgerligt, for hvis først du får held af at dyrke asparges, kommer de faktisk igen år efter år. De næste 25 år! En god grund til at plante asparges er økonomien. Friske asparges er ikke billige i indkøb. Har du fået mod på at dyrke dine egne asparges er det bare at gå i gang. De er ikke besværlige at passe. De skal plantes i en løs muldjord, på er solrig plads i haven. Gerne kalkholdig og næringsrig jord. Planterne kræver god plads, da de har et temmelig stort rodnet. De skal plantes her i foråret. Sørg for at plante dem op ad et stativ eller lignende, da de bliver cirka 1½ meter høje. Planten visner ned i efteråret og skal klippes ned i foråret. Så er det bare at vente 3 år og høste skuddene, når de er cirka 15 cm høje. Du kan sagtens plante asparges mellem dine stauder i haven. Den er ret dekorativ og er en smuk selskabsplante for både stauder og roser.

 

 Sådan ser du om dine Asparges er Friske:

Det er jo desværre ikke alle der er så privilegerede, at kunne gå ud i urtehaven og hive friske asparges op af egen jord. Skal du købe asparges hos grønthandleren eller i supermarkedet er det vigtigt at vide hvad du skal gå efter. Gå altid efter friske, lokalt dyrkede. Der er himmelvid forskel på dem og de importerede, som har haft en lang transporttid. Så både for smages og miljøet skyld bør du, som altid, vælge årstidens friske lokale grøntsager. Du kan nemt tjekke om de er friske. Se efter om de er trevlede og gummiagtige. Er de det så lad være med at købe dem.

 Vidste du:

At de grønne asparges er langt sundere end de hvide? De indeholder langt flere vitaminer, da de vokser over jorden.


Forrige
Forrige

Hyldeblomst saft

Næste
Næste

Vildtgryde