Skønne glasskåle

Hvis der er noget jeg elsker er det gammelt glas. Ofte har det et helt anderledes spil, end nyt glas. Min egen interesse for gammelt glas stammer helt tilbage til min tidlige barndom. Jeg kan huske, når jeg kom på besøg hos min mormor, så serverede hun hjemmelavet æblekage i en stor flot krystalskål, med fine mønstre. Jeg syntes bare den var SÅ fin! Når vi skulle spise middag, i den ”fine” stue, blev der dækket op med det musselmalede og tilhørende krystalvinglas. Senere arvede jeg nogle af de fine glas, som jeg stadig synes er fascinerede at se på.

Når vi drager af sted på loppemarkeder, er glas altid noget af det vi kigger efter. Så efterhånden bliver samlingen større og større. På et tidspunkt meldte ideen sig om at vi måtte kunne bruge de gamle glas på nye måder. Vi tog derfor en tur på loppemarked og fandt en hel bunke blandet gammelt glas til ingen penge. Det skulle ikke være arvestykker eller dyre antikviteter der skulle bruges til artiklen. Da vi kom hjem blev det hele stillet op på et bord og så fik kreativiteten ellers lov til at udfolde sig. Vi havde selvfølgelig på forhånd nogle ideer om hvad man kunne lave, men det der var afgørende for hvilke ting vi endte med at lave, var hvilke glasskåle og fade vi lige kunne få fat i.

For at kunne bore huller i glassene skal du have fat i et glasbor. Når du skal i gang med at bore hul i skålene skal du bruge godt med køling mens du borer. Vi brugte en flaske med vand og hældte stille og roligt vand på mens vi borede. Det kan ske, at glasset knækker, så vær forsigtig. Vi fandt ud af at skåle med mønster i bunden er meget skrøbelige. Brug billigt glas, så bliver du ikke så ærgerlig hvis det går i stykker. Derudover skal du bruge superlim. Det kan købes i et byggemarked.  Inden du går i gang med projektet skal glasset vaskes godt af. Vask altid gammelt glas af i hånden. Det tåler ikke opvaskemaskine.

Opsatsen er lavet ud af snapseglas og et par is asietter. Delene er limet sammen med superlim. Til lamperne skal du have fat i nogle CE godkendte fatninger. Her har vi lavet en lampeskærm af en stor glasskål med flad bund og en lille metaltallerken. Hullet skal her været så stort at ledningen kan gå igennem. Den anden lampe er noget mindre og derfor uden tallerken. Her er fatningen monteret direkte i skålens bund. I velassorterede lampeforretninger kan du købe forskellige dekorative fatninger i forskellige materialer. Er du træt af dine lysestager kan du give dem nye liv med gamle glasskåle. Her har vi limet tre små skåle på en tinstage og to metalstager. Stagerne passer perfekt til bloklys. Bruger du mindre skåle eller saltkar kan de bruges til fyrfadslys eller mindre bloklys.

Det er egentlig lige meget om du bruger nyt eller gammelt glas til at lave disse ting. Vi synes blot at det gamle har mere charme. Men hvordan kan du så se om det er gammelt? Det kan faktisk være svært at se. I dag laves der mange naturtro reproduktioner af gammelt glas. Men kig godt på det. Du kan med det samme se om glasset er støbt eller presset. I så fald ses der tydeligt en samling. Ofte har det gamle glas et andet spil i glasset. Det virker ikke helt så rent som det nye glas. Er bunden kugleslebet er det et tegn på at glasset er gammelt.

 Historie:

Den tidligste kendte produktion af glasvarer foregik i det østlige Middelhavsområde, helt tilbage til 4000 år før vores tidsregning. Dengang brugte man en teknik hvor man støbte glas i form på bål. Der gik 3000 år før glaspustning blev opfundet. I det første årti, efter vores tidsregning blev der også produceret glas i Europa. Det foregik på store glasværker. Især romerne var kendt for deres glas i smukke farver. De følgende mange århundrede blev det mere og mere udbredt i Europa.

Forrige
Forrige

Forvandling fra nyt til gammelt

Næste
Næste

Genbrug gamle melsække