Gør-det-selv plantekasser
Tilbage i 2016 gik jeg med en drøm om at omdanne vores daværende havepavillon til at være mere end blot et sted, hvor vi kan spise og dase. De mange vinduer gør, at huset næsten er et drivhus. Vi har forsøgt med krukker og zinkbaljer med både planter og grøntsager, men efter nogle måneder gik det altid galt. Temperaturen i pavillonen blev så høj, at vi skulle vande hver dag, hvilket vi ofte glemte. Løsningen på problemet blev, at vi købte kapillærkasser, hvor der automatisk bliver tilføjet vand. Der opdagede jeg, at de forskellige, færdige løsninger til at camouflere disse kasser er virkelig grimme og slet ikke passer ordentligt i målene. Det var grundlaget for en af de mere praktiske “gør det selv” artikler. Det måtte da være muligt at lave nogle kasser, der kombinerer det praktiske vandingssystem med det æstetiske. Nu måtte Ole, vores “handyman” træde til og hjælpe. Løsningen blev at lave trækasser beklædt med perlespots. Kasserne blev lavet, så de passer nøjagtigt til en plantesæk og til vandingssystemet. Kasserne var høje nok til at de skjuler det hele og ligner en almindelig plantekasse. Oven på plantesækken dækkede vi med et tyndt lag jord. Kasserne var på hjul og kunne derfor nemt flyttes rundt, alt efter om planterne behøvede sol eller skygge i perioder.
Det er helt fantastisk, hvad sådan et frodigt hjørne i pavillonen gør. Der både dufter dejligt og giver en fantastisk stemning. Kasserne blev plantet til med tomater, chili, jordbærplanter og masser af krydderurter. En enkelt klematis blev det også til. Vi var faktisk overraskede over, hvor hurtigt planterne voksede til derude. Vi købte dem alle sammen som bitte små på en planteskole, og i løbet af en måned så de virkelig ud af noget. Det lette gardin blev sat op, for at planterne ikke skulle blive brændt af i det skarpe sollys. Trods det faktum at der ikke var vinduer i taget, kom der masser af sollys ind i rummet, og det kunne godt blive lige rigeligt for planterne. Derfor var det fint at skærme lidt af. Normalt ville man kalke vinduerne, men vi synes det var hyggeligere og pænere at sætte tynde blondegardiner op. Skjulerne kan laves i mange forskellige materialer, playwood med eller uden spor, brædder evt. gamle pallebrædder, profilbrædder osv. Vi valgte profilbrædder, her perlestaff (perlespot).
Sådan laver du din plantekasse:
Start med at måle størrelsen op på din vandingskasse eller plantekasse. Eller bestem dig for den størrelse, du ønsker, kassen skal være, hvis du blot ønsker at bruge den til almindelige plantesække Du skal måle bredde og længde og bestemme dig for en højde. Læg 4 cm til alle målene. Dette skal være det indvendige mål af den færdige kasse.
Alt efter hvilke materialer du har valgt, skal du tænke på, hvordan tingene skal skrues sammen i hjørnerne, og hvilken finish du ønsker dig. Vi har valgt at lave vores med en hjørneprofil og vandrette lister i top og bund, som danner en ramme, hvor profilbrædderne kan monteres. Det giver et smukt udtryk, især fordi alt endetræ er skjult. Vi har valgt at bruge perlespot til vores plantekasser, da det passer perfekt til stilen.
Den øverste liste er lavet tyndere end den nederste. Det giver en pænere finish. Til sidst kortes perlespots af i den rette længde og sømmes fast på rammerne. Hvis bredden af perlespots ikke lige går op i bredden på kassen, så skær dem til, så de er lige brede i begge sider. Det ser pænest ud. Tilslut er der monteret et par brædder inden i kassen, som plantekassen kan stå på. Monter dem på et par lister i siderne. Monter eventuelt hjul under kassen, så den kan flyttes rundt. Efter endt maling og inden der fyldes jord i, monteres fiberdug indvendigt, så træet ikke ødelægges af jorden.