Ribs
Det er højsæson for ribs. På grund af deres høje indhold af pektin, et naturligt fortykkelsesmiddel, er ribs faktisk ideelle til syltetøj og gelé. Her giver vi dig dog nogle andre ideer til hvordan du kan bruge dem, både i det salte og det søde køkken. Udover deres kulinariske anvendelser har ribs også sundhedsmæssige fordele. De er rige på C-vitamin og andre antioxidanter, som kan styrke immunforsvaret.
Velbekomme
Smørrebrød
Vi danskere elsker smørrebrød og en af min families yndlingsmadder, i øjeblikket, er at røre en flødepeberrod med rysteribs og servere sammen med et stykke pålæg. Se opskriften på rysteribs, nederst her på siden.
Til dette stykke smørrebrød, hvor der bliver til to personer, har vi brugt:
2 skriver godt rugbrød
8 skiver oksebryst
½ dl fløde
20 gram fintrevet peberrod
2 spsk rysteribs
1 håndfuld salat
Pisk fløden og tilsæt revet peberrod og rysteribs. Anret rugbrødet på en flot tallerken, kom lidt salat på og derefter pålæg og flødepeberrod. Pynt med ekstra rysteribs.
Fragilite Roulade med ribs
Opskriften her er inspireret af en af de tidlige opskrifter vi bragte i magasinet for nogle år siden. Her lavede vi rouladen med friske jordbær. Den blev hurtigt en af vores yndlingskager på redaktionen. Den kan laves med alle former for frugt, dog helst nogle der er lidt syrlige, da kagen i sig selv er meget sød.
200 g Marcipan
200 g Æggehvide
300 g Sukker
100 g Hasselnøddeflager
Fyld:
1/4 l Piskefløde
500 g ribs
Ælt marcipan med 50 g æggehvide. Pisk 150 g æggehvider stive. Vend sukkeret forsigtigt heri. Vend det i marcipanmassen. Smør dejen ud på et stykke bagepapir, der måler cirka 33 x 40 cm. Drys med hasselnøddeflager. Bages i cirka 15 minutter ved 180 grader. Når bunden er helt afkølet, vendes den om på et nyt stykke bagepapir, så nødderne vender nedad. Læg pisket fløde og ribs på bunden. Brug bagepapiret til at rulle rouladen sammen med. Pynt fadet med friske ribs og evt. et par mynteblade, inden servering.
Salat med ribs
Ribs er virkelig lækre at drysse over en salat. Denne består af friske spæde salatblade og ruccula med skiver af bresaula, der er formet som blomster. Ristede pinjekerner og balsamico glace. Herover friske ribs. Du kan bruge ribs som drys på alle former for salat. Den syrlige og samtidig søde smag giver et pift til det meste og ser flot ud med den klare røde farve.
Hjemmelavet kærnemælkskoldskål med ribs
1 liter kærnemælk
½ liter tykmælk
2 æggeblommer
2 spsk sukker
Korn fra ½ vaniliestang
Kammerjunkere
2 spsk. rysteribs
Friske rensede ribs
Pisk æggeblommerne med sukker og vanilje til de bliver skummende og lyse. Tilsæt tykmælk og pisk og tilsæt derefter kærnemælken og pisk igen. Vend 2 spsk. rysteribs samt lidt friske ribs i koldskålen, gerne så de brister lidt. Serveres med kammerjunkere og friske ribs på toppen.
Klassiske rysteribs
Her er den nemme opskrift på gammeldags rysteribs, som vi har brugt i koldskålen. Opskriften er ganske simpel. Den består af friske ribs, der rystes sammen med lidt sukker, i en lukket beholder. Ryst indtil nogen af bærrene brister.
Brug 200 gram ribs og 100 gram sukker.
Rysteribs er også superlækre at servere til yoghurt om morgenen, eller til aftensmaden, når du laver de gammeldags danske retter som frikadeller, grydestegt kylling eller flæskesteg.