Mere urtehave…
Den æstetiske urtehave - skab den i din egen have.
For nogle år siden kunne man i magasinet følge vores projekt med at anlægge en æstetisk urtehave i baghaven, hvor hovedsædet for JDL dengang lå. Os der har lavet den, havde ikke nogen særlige forudsætninger, og vi havde ingen erfaring med at anlægge eller holde en urtehave. Vi spurgte os frem og prøvede os frem undervejs. På billederne herover ser du resultatet, på billederne herunder ser du før og undervejs. Du kan se eller gense alle artiklerne hvis du har adgang til vores digitale udgaver, via betalt abonnement af Club JDL Exclusive. Tilmelding lige her
Drømmen var at lave en hyggelig urtehave, som er smuk og duftende, samtidig med at den giver lidt afgrøder til middagsbordet. Vi havde i forvejen vores smukke "lysthus", som vores handymand Ole byggede for nogle år siden. Det er bygget af genbrugsmaterialer og ligger med en dejlig udsigt ud over markerne. Det var et oplagt sted at anlægge urtehaven. Men du kan sagtens lave en lignende urtehave, midt på en græsplæne eller for enden af dit hus. Rundt om huset var der en stor græsplæne. Der måtte fjernes græs og graves ud, så vi kunne lægge stenmel som underlag. vi havde et ønske om, at haven frem for alt skulle være pæn og nem at holde. Derfor var højbede et oplagt valg. De er lavet af pallerammer og fyldt med halmballer, før vi kom jord på.
En ting, vi desværre ikke gjorde, var at gøde jorden. Vi brugte blot den jord, vi havde gravet af, og det var en fejl. Vores grøntsager blev ikke helt så store i løbet af sommeren, som de kunne være blevet. Rundt om haven har vi sat kastanjehegn og plantet en lille hæk af buksbomplanter. Det rammer haven ind på smukkeste vis. Vi var selv overraskede over, hvilken effekt det havde, da hegnet og hækken kom op. Det gjorde haven meget, meget hyggeligere.
For at gøre hegnet mere stabilt har vi gravet kraftige stolper af rubinietræ ned. Vi satte også en låge i ind til haven. På den ene side af huset har vi lavet et plantebord af et gammelt tapetserbord. Her kan man stå og plante om og have alle tingene samlet på et sted. En lille hyggekrog med en kurvestol er det også blevet til. Foran huset har vi stillet et sæt havemøbler, så man kan sidde og nyde et måltid mad eller en kop kaffe. møblerne er dekorative i sig selv året rundt.
Vi valgte den nemme løsning og tog en tur på planteskolen og hentede de fleste ting som udplantningsplanter. Så var det bare at få lavet plantepinde og plante ud. Før vi tog afsted, lavede vi en plan over, hvilke ting vi gerne ville have. Masser af krydderurter, som vi bare elsker, og som er virkelig nemme at passe fylder to hele pallerammer. De andre kasser blev en blanding af grøntsager, frugt og blomster.
Indenfor i huset har vi indrettet en spiseplads, et hjørne med en hængekøje til afslapning og et par steder, hvor man kan sysle med forskellige ting. Det er skønt at kunne gå indenfor på de kolde dage og opholde sig her i læ. Da der er mange vinduer i huset, fungerer det lidt som et drivhus. der bliver hurtigt varmt derinde, hvilket gør, at sæsonen forlænges i begge ender. Man kan endda sætte en varmeovn op om vinteren. Der skal ikke meget til for at varme det lille rum op. her kan man nyde rigtig mange dage hele året rundt faktisk helt tæt på naturen. I hvert hjørne af huset har vi plantet en vin. De er plantet i jorden udenfor og vokser op gennem et hul i gulvet. Tomater, chili, meloner, citrusfrugter og andre sarte planter kan fint vokse herinde. De skal bare have godt med vand på de varme dage.